Новини
21.12.2023

Ринок медичного канабісу та конопель для промислових цілей дерегульовано

Верховна Рада України ухвалила в цілому проєкт Закону №7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis)», розроблений за участі команди BRDO. Він дозволить імплементувати в Україні найкращий світовий досвід у сфері регулювання обмеженого обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності.

У документі йдеться про дерегулювання обігу канабісу, смоли канабісу, екстрактів і настойок канабісу, а також тетрагідроканабінолу (його ізомерів та їхніх стереохімічних варіантів).

Чому це важливо?

Закон нарешті створює нормативні умови для законного обмеженого обігу канабісу в Україні. Він встановлює контроль за обігом сортів рослин роду коноплі (Cannabis) у визначених сферах діяльності відповідно до вимог міжнародного права та врегульовує вимоги до суб’єктів господарювання, які можуть здійснювати операції, пов’язані з обігом сортів рослин роду конопель.

Завдяки ЗП №7457 розшириться доступ пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни; будуть створені умови для проведення наукових досліджень ефективності конопель.

BRDO кілька років активно наголошує на необхідності вирішення питання медичного канабісу та декриміналізації технічних конопель (промислових). Команда BRDO долучались до розробки законопроєкту №7457 та бере участь в роботі МРГ з дерегуляції, яка влітку цього року рекомендувала ЗП до ухвалення.