Новини
11.10.2023

Законопроєкт про медичний канабіс рекомендований до ухвалення в цілому

Дерегуляція ринку медичного канабісу та технічних конопель скоро стане реальністю.

Нещодавно Комітет Верховної Ради України з питань здоровʼя нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував законопроєкт про медичний канабіс №7457 до другого читання. 

Законопроєкт спрямований на імплементацію найкращого досвіду у сфері регулювання обмеженого обігу канабісу, смоли канабісу, екстрактів і настойок канабісу, а також тетрагідроканабінолу (його ізомерів та їхніх стереохімічних варіантів), що дозволить створити умови для розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування та проведення наукових досліджень ефективності конопель. Законопроєкт регулює використання канабісу не тільки в медичних, а й у промислових цілях, а також науковій і науково-технічній діяльності.

Офіс ефективного регулювання BRDO кілька років активно наголошує на необхідності вирішення питання медичного канабісу та декриміналізації технічних конопель (промислових). Команда BRDO долучались до розробки проєкту №7457 та брала участь у Міжвідомчій робочій групі при КМУ щодо дерегуляції господарської діяльності, зокрема і ринку технічних конопель, з головною метою – вивести ринок технічних конопель з-під загального регулювання наркотичних засобів.

Законопроєкт №7457 пропонує:

  • створити нормативні умови для законного обмеженого обігу канабісу, його використання в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності;
  • встановити контроль за обігом сортів рослин роду коноплі (Cannabis) у визначених сферах діяльності відповідно до вимог міжнародного права;
  • врегулювати вимоги до суб’єктів господарювання, які можуть здійснювати операції, пов’язані з обігом сортів рослин роду конопель (Cannabis);
  • запровадити можливості використання канабісу, смоли канабісу, екстрактів і настойок канабісу, а також тетрагідроканабінолу в медичних, наукових та науково-дослідних цілях.

Питання врегулювання обігу й використання канабісу в Україні давно потребує позитивного вирішення, адже гаряча дискусія про це в українському суспільстві триває вже багато років. Закликаємо народних депутатів підтримати законопроєкт №7457 у другому читанні.