Новини
16.01.2024

Цифровізація української армії: чому необхідно ухвалити законопроєкт №10062

Українській армії критично необхідна цифровізація, яку запроваджує законопроєкт №10062. Команда BRDO, яка долучилася до розробки документа, приєднується до Міноборони, Генерального штабу, Міністерства цифрової трансформації та ДССЗЗІ і закликає Верховну Раду України ухвалити ЗП.

❓Чому це важливо?

ЗП №10062 розблокує цифровізацію української армії і дозволить їй діяти більш ефективно та мобільно. Електронні сервіси, передбачені документом, стануть в нагоді і військовослужбовцям, і військовозобов’язаним. 

Положення законопроєкта дозволять вирішити дві нагальні проблеми української армії: 

  • убезпечить зберігання та пришвидшить збір військових даних; 
  • переведе в онлайн-формат послуги та процеси для військових.

❓Що зміниться завдяки ЗП №10062?

  1. Міністерство оборони України посилить кіберзахист своїх даних та зможе розміщувати свої ІТ-системи у хмарних сховищах країн-членів НАТО. Така практика вже широко розповсюджена в Збройних Силах США, Великої Британії, Австралії та інших союзників. Дані будуть надійно захищені та зашифровані.

    Завдяки цьому розшириться доступ української армії до розвідданих союзників, прискориться розробка та розгортання нових бойових систем та електронних сервісів для війська, посилиться захист даних від кібератак ворога тощо.

    Окремо відзначимо, що розміщення військових ІТ-систем закордоном дозволить вивільнити засоби ППО, які наразі захищають національні дата-центри від постійних ракетних обстрілів. Натомість цей ресурс буде використовуватися для прикриття інших об’єктів військової та цивільної інфраструктури.

  2. МО удосконалить реєстр призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо. Роботодавці та заклади освіти, які ведуть персональний військовий облік осіб (своїх співробітників та студентів) у паперовому вигляді, отримають можливість вести його в електронному кабінеті.

  3. Буде  дозволено створювати і використовувати військово-облікові документи (сертифікати) в цифровому форматі.

  4. МО створить реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту. Наявні в реєстрі дані будуть використовуватися новим цифровим порталом, де військовослужбовці та військовозобов’язані зможуть отримувати сервіси онлайн. Зокрема, з’явиться можливість надання статусу УБД в автоматичному режимі онлайн та офлайн за наявності необхідних даних в системі.

ЗП №10062 дозволить підвищити обороноспроможність країни. Команда BRDO вважає за честь долучитися до розробки цього критично важливого документа та закликає народних обранців якнайшвидше ухвалити законопроєкт.

UPD: ЗП № 10062 ухвалено 16.01.2024.