Новини
12.04.2023

Відновлено публікацію відкритих даних щодо будівництва

Торік через повномасштабне вторгнення було призупинено публікацію відкритих даних у сфері будівництва, які розміщувалися на публічному порталі Єдиної державної електронної систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ), а також на порталі відкритих даних data.gov.ua.

Е-система у сфері будівництва працювала, але тільки для авторизованих користувачів (це архітектори, інженери, працівники органів контролю та ін.). Для широкого загалу інформація не була доступною публічно. 

Із 10 квітня 2023 року публікацію відкритих даних щодо будівництва відновили. 

За результатами консультацій з силовими органами визначено перелік інформації, оприлюднення якої не становить загрозу національній безпеці та обороні. Але важливо, що інформація щодо об’єктів критичної інфраструктури залишається закритою з міркувань національної безпеки.

Яку інформацію можна переглядати на порталі ЄДЕССБ? 

  • публічну мапу будівництва, де відображені всі нещодавно видані дозволи на проведення будівельних робіт;
  • відомості щодо конкретного об’єкта будівництва;
  • відомості про будівництво за адресою.

Як допомагають відкриті дані у сфері будівництва?

  • відкритість інформації щодо будівництва дозволяє громадянам контролювати забудову у своїх містах, адже можна дізнатись про плани зведення об’єктів ще до того, як будівництво розпочалося;
  • перевірка наявності всіх необхідних документів у забудовників, перед безпосередньою купівлею нерухомості, стає простішою – а це захищає громадян від шахрайства;
  • оприлюднення даних у машиночитному форматі на порталі data.gov.ua дозволяє проводити аналітичні дослідження з використанням інформаційних технологій.

Єдина державна електронна система у сфері будівництва створена у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерства цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS». Команда Офісу ефективного регулювання BRDO брала участь у розробці НПА щодо впровадження Е-системи будівництва.