Новини
24.01.2024

Виробництво медичного канабісу: довго, дорого, але можливо

15 мільйонів гривень на рік – приблизно стільки зможуть зекономити виробники технічних конопель завдяки дерегуляції галузі. Це уможливлює ухвалений Верховною Радою України законопроєкт №7457, який наразі очікує на підписання Президентом.

Технічні коноплі зі вмістом тетрагідроканабінолу (ТГК) не більше 0,08 відсотка в Україні можна виробляти й нині. Однак використовувати у виробництві поки дозволено лише стебло та насіння рослини. З них виготовляють папір для грошових банкнот, канати, протеїн, олія, тканини, будівельні матеріали, одноразовий посуд, паливні брикети.

Через жорстке регулювання технічні коноплі нині по суті прирівняно до наркотичних речовин. Тож станом на кінець 2023 року в Україні існувало всього 7 заводів з первинної переробки технічних конопель. Для порівняння, в радянські часи таких заводів на території України було 36.

Новий закон дозволить вирощувати технічні коноплі з рівнем ТГК 0,3 відсотка. Це значно впливає на інвестиційну привабливість галузі та підвищення доходу підприємств, зазначає керівниця сектору сільського господарства Офісу ефективного регулювання BRDO Ірина Грузінська. Детальніше про те, як новий закон вплине на розвиток перспективного ринку, читайте в матеріалі Deutsche Welle Ukraine.

Команда BRDO декілька років працювала над дерегуляцією ринку технічних конопель. Чому він є перспективним не лише для аграріїв, а й для української промисловості загалом, особливо – в умовах війни, ми розповідали у попередній публікації.