Новини
24.08.2023

Залучення іноземних інвестицій для відбудови України: у ВРУ зареєстрували ЗП 9627

Повномасштабне вторгнення рф в Україну призвело до того, що численні об’єкти промисловості та енергетики нашої держави зруйновані або зазнали ушкоджень різного ступеня.

Як відновлювати економіку України в таких умовах?

Насамперед — залучати приватні вітчизняні та іноземні інвестиції. Цьому сприятиме спрощення процедури зміни цільового призначення земельних ділянок. 

Втілити цей план покликаний законопроєкт № 9627 від 21.08.2023, зареєстрований Верховною Радою України. До розробки документа долучилася команда Офісу ефективного регулювання BRDO.

Що пропонує ЗП № 9627?

1. Внести зміни до Земельного кодексу України. 

Зокрема, спростити порядок встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок на територіях за межами населених пунктів (у разі, якщо стосовно таких територій відсутня затверджена містобудівна документація на місцевому рівні) для розміщення:

  • промислових будівель та складів; 
  • будівель сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства; 
  • трубопроводів, комунікацій та ліній електропередачі; 
  • комплексних промислових споруд.

Законодавчі зміни не стосуватимуться: 

  • використання земель, віднесених до категорій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, земель історико-культурного призначення, земель водного фонду, рекреаційного, лісогосподарського призначення;  
  • розміщення магістральних нафтопроводів та магістральних газопроводів;
  • розміщення підприємств та споруд підприємств зі збагачення та перероблення ядерних матеріалів; споруд та печей для спалювання відходів; атомних електростанцій. 

Таке спрощення буде діяти протягом дії правового режиму воєнного стану та п’яти років з дня його припинення або скасування в Україні або у відповідній окремій місцевості.

2. Внести зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». 

Зміни передбачатимуть, що:

  • до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) можуть вноситися відомості містобудівного кадастру (на період до створення такого кадастру);
  • витяги з містобудівної документації створюються з використанням ЄДЕССБ;
  • під час дії правового режиму воєнного стану та протягом п’яти років з дня його припинення або скасування в Україні або у відповідній окремій місцевості допускаються встановлення та зміна цільового призначення земельних ділянок для зазначених вище цілей за відсутності містобудівної документації на місцевому рівні. 

Законопроєкт сприятиме реалізації інвестиційних проєктів, необхідних для швидкого та ефективного відновлення промисловості нашої держави у повоєнний період. Більш того, цей законопроект стане в нагоді не лише для залучення приватних інвестицій, а і для будівництва промислових обʼєктів, які споруджуватимуться за рахунок бюджетних коштів (для прикладу, у сфері розбудови оборонно-промислового комплексу).

Нагадаємо, що фахівці BRDO брали участь у розробці Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва», а також Порядку ведення ЄДЕССБ.