Новини
09.11.2023

Залучення іноземних інвестицій для відбудови України: ВРУ ухвалила ЗП № 9627 у першому читанні

Залучити інвестиції для реалізації проєктів з будівництва об’єктів промисловості та енергетики Україні допоможе законопроєкт № 9627, ухвалений ВРУ в першому читанні.

Що пропонує документ?

Розроблений за участі команди BRDO, ЗП № 9627 спрощує процедуру зміни цільового призначення земельних ділянок. Задля цього вносяться зміни до Земельного кодексу України та Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», зокрема:

1. Спрощується порядок встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок на територіях за межами населених пунктів (у разі, якщо стосовно таких територій відсутня затверджена містобудівна документація на місцевому рівні) для розміщення:

  • промислових будівель та складів;
  • будівель сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства;
  • трубопроводів, комунікацій та ліній електропередачі;
  • комплексних промислових споруд.

Законодавчі зміни не стосуватимуться:

  • використання земель, віднесених до категорій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, земель історико-культурного призначення, земель водного фонду, рекреаційного, лісогосподарського призначення;
  • розміщення магістральних нафтопроводів та магістральних газопроводів;
  • розміщення підприємств та споруд підприємств зі збагачення та перероблення ядерних матеріалів; споруд та печей для спалювання відходів; атомних електростанцій.

Таке спрощення буде діяти протягом дії правового режиму воєнного стану та п’яти років з дня його припинення або скасування в Україні або у відповідній окремій місцевості.

2. До Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) зможуть вноситися відомості містобудівного кадастру (на період до створення такого кадастру).

3. Витяги з містобудівної документації будуть створюватись з використанням ЄДЕССБ.

4. Під час дії правового режиму воєнного стану та протягом п’яти років з дня його припинення або скасування в Україні або у відповідній окремій місцевості допускатимуться встановлення та зміна цільового призначення земельних ділянок для зазначених вище цілей за відсутності містобудівної документації на місцевому рівні.

Який ефект матиме реалізація ЗП?

Спрощення процедури зміни цільового призначення земельних ділянок сприятиме реалізації інвестиційних проєктів, необхідних для швидкого та ефективного відновлення промисловості нашої держави у повоєнний період. Імплементація ЗП стане в нагоді не лише для залучення приватних інвестицій, а і для будівництва промислових обʼєктів, які споруджуватимуться за рахунок бюджетних коштів (для прикладу, у сфері розбудови оборонно-промислового комплексу).

Законопроєкт № 9627 розроблявся командою BRDO в межах проєкту EU4busines: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta.