Новини
30.01.2023

Запрацювала Міжвідомча робоча група з питань прискореного перегляду інструментів держрегулювання

Дерегуляції – бути! Розпочала роботу Міжвідомча робоча група з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності (МРГ з дерегуляції). Офіс ефективного регулювання BRDO готує аналітику щодо доцільності збереження чи скасування регулювань, пріоритетності оцифрування інструментів державного регулювання, бере участь у засіданнях і допомагає реалізовувати рішення МРГ, зокрема розробляти нормативно-правові акти.

Метою МРГ з дерегуляції є поліпшення бізнес-клімату в Україні. На сьогодні у сфері державного регулювання видів господарської діяльності виявлено понад 1000 інструментів, серед яких: 528 дозволів, 224 ліцензії, 157 погоджень, 145 висновків, 121 свідоцтво, 55 декларацій, 42 повідомлення, 23 посвідчення. Відповідно, за такої кількості інструментів регулювання започатковувати і вести бізнес доволі непросто.

На першому засіданні МРГ з дерегуляції рекомендувала Кабінету Міністрів скасувати 47% ліцензій і дозволів у сферах, де формування політики здійснює Міністерство економіки. Ідеться про інструменти, що регулюють ведення бізнесу у сферах експорту та імпорту товарів (зокрема і військового призначення), інвестицій та інтелектуальної власності, технічного регулювання, трудових відносин та безпеки праці.

Окрім скасування застарілих і неактуальних інструментів регулювання, на засіданні МРГ з дерегуляції було рекомендовано цифровізувати і спростити близько третини інструментів, що належать до сфери компетенції Мінекономіки.

Співголовами групи є Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки та Віце-прем’єр-міністр України – Міністр цифрової трансформації. Братимуть участь у роботі групи також представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, Д. Окрім Офісу ефективного регулювання BRDO, до роботи МРГ залучені представники інших НГО, зокрема Центру економічного відновлення і Центру економічної стратегії.

На наступному засіданні МРГ з дерегуляції будуть розглянуті інструменти у сферах, формування політики в яких здійснює Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. У подальшому МРГ з дерегуляції опрацює інструменти регулювання, що належать до сфери компетенції усіх інших органів влади.