Новини
12.03.2024

Запрацював регуляторний дашборд: стежте за економічним ефектом реформи дерегуляції онлайн

Більше року в Україні триває реформа дерегуляції: Уряд зменшує навантаження на бізнес шляхом скасування або оцифрування різноманітних ліцензій, дозволів, погоджень тощо. Відтепер на сайті реформи запрацював дерегуляційний дашборд, завдяки якому будь-хто може слідкувати за перебігом і досягненнями реформи. 

Яких саме інструментів держрегулювання Україна вже позбулась? 

Скільки завдяки цьому зекономлять бізнеси різних сфер? 

Які ринки дерегулюються найуспішніше? 

Відповіді на ці та інші питання стосовно реформи мовою графіків та цифр доступні за посиланням https://deregulation.me.gov.ua/derehuliatsiynyy-dashbord/

Чому це важливо?

На початок 2023 року у сфері державного регулювання господарської діяльності діяло понад 1000 інструментів. Бізнес витрачав на дотримання регуляторних вимог значну частину робочого часу, що трансформувалося у фінансові витрати мільярдів гривень.

Для вирішення цих проблем було розпочато масштабну дерегуляцію економіки. Уряд зменшує свій контроль над діяльністю бізнесу, скасовуючи чи оптимізуючи застарілі та неефективні ліцензії, дозволи, погодження.

За час своєї роботи спеціально створена міжвідомча робоча група з дерегуляції переглянула вже понад 1323 інструментів, аби з’ясувати, які з них застарілі, дублюються або не відповідають законам.

Результатом дерегуляції має стати бізнес-ландшафт, у якому бізнес думатиме лише про конкурентні переваги своєї справи, а час, який наразі необхідно витрачати на дозвільну документацію, не займатиме більше 1%.

Як долучитися до реформи та бути в курсі всіх її новин?

У грудні 2023 року запрацював оновлений ресурс https://deregulation.me.gov.ua/, який містить повну інформацію про перебіг, досягнення та цілі реформи дерегуляції. 

Для ефективної роботи МРГ має не лише самостійно шукати недоліки в системі українського законодавства, а й реагувати на конкретні запити бізнесу щодо цих змін. Сайт дає можливість кожному підприємцю долучитися до дерегуляційної реформи, висловивши свою думку чи пропозицію.

Якщо ви представляєте підприємство і хочете надати Мінекономіки зворотній зв’язок щодо інструментів держрегулювання, з якими стикаєтеся в роботі, – заповнюйте опитувальник на сайті https://deregulation.online/

Детально про те, що таке дерегуляція, читайте у нашій попередній публікації.

Експерти Офісу ефективного регулювання BRDO долучаються до роботи МРГ в межах проєкту EU4business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta. Розробка нового сайту реформи та опитування бізнесу також проводяться в рамках проєкту.