Новини
14.02.2023

45% регуляторних інструментів зі сфери Міндовкілля пропонує скасувати МРГ

Скасувати 45% регуляторних інструментів зі сфери Міндовкілля – така рекомендація Міжвідомчої робочої групи (МРГ) з дерегуляції. Під час ухвалення рішення враховувались критерії відповідності інструментів регулювання європейським та міжнародним зобов’язанням.

Ще 45% інструментів – ліцензій, дозволів, погоджень — запропоновано осучаснити або перевести в цифру.

МРГ з дерегуляції очолюють Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко та Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. У засіданнях також беруть представники провідних аналітичних центрів, зокрема Офісу ефективного регулювання BRDO.

За результатами рішень МРГ будуть розроблені проєкти нормативно-правових актів, що проходитимуть загальну процедуру погодження між ЦОВВ включно з громадськими обговореннями щодо запропонованих змін.

Рекомендовано, зокрема, скасувати такі обтяжливі та застарілі інструменти державного регулювання:

  • погодження договору оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом;
  • погодження технологічного проекту повернення супутньо-пластових вод нафтогазових родовищ до підземних горизонтів;
  • погодження межі зон санітарної охорони водних об’єктів;
  • дозвіл на провадження діяльності, спрямованої на штучні зміни стану атмосфери та атмосферних явищ у господарських цілях;
  • погодження на викиди забруднюючих речовин, для яких не встановлено відповідних нормативів екологічної безпеки;
  • погодження нормативів гранично допустимого рівня впливу фізичних та біологічних факторів стаціонарних джерел забруднення на стан атмосферного повітря;
  • дозвіл на здійснення у межах санітарно-захисних зон сільськогосподарської, лісогосподарської та іншої виробничої діяльності, спрямованої на одержання товарної продукції, а також будівництво об’єктів соціального та громадського призначення, проведення наукових досліджень у межах санітарно захисних зон тощо.

​​​25% інструментів, що підлягають скасуванню, є дублюючими з оцінкою впливу на довкілля.

Пропонується оцифрувати, наприклад, такі документи, як дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів, держреєстрацію (перереєстрацію) пестицидів і агрохімікатів, погодження нормативів водопостачання.

Вдосконалити планують, зокрема, дозвіл на спеціальне водокористування, зокрема розробити сервіс онлайн-розрахунку ГДС (гранично-допустимих скидів речовин) та Єдиний реєстр з оцінки впливу на довкілля (дані якого мають бути переведені у форми відкритих полів задля забезпечення можливості інтеграції з іншими інформаційно-комунікаційними системами).

Нагадаємо, що на першому засіданні МРГ рекомендувала Кабінету Міністрів скасувати 47% чинних інструментів державного регулювання у сфері Мінекономіки.