Новини
16.06.2023

Із серпня почнуть роботу комісії з розгляду питань про надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна

30 травня Кабінет Міністрів України затвердив Постанову № 600 «Про затвердження Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна».

Цей Порядок визначає механізм надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна та її використання відповідно до Закону України № 2923-IX «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України». Відповідно, у ньому розписані процедури подання та розгляду заяв, формула розрахунку розміру компенсації, процедури надання коштів на фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку тощо. У розробці Закону і Постанови брала участь команда BRDO.

Так, заява на отримання компенсації може подаватися як у паперовій, так і в електронній формі.

Комісії мають розглянути заяву на отримання компенсації протягом не більше ніж 30 днів, за винятком тих випадків, коли знищена нерухомість розташовується у районі проведення воєнних (бойових) дій або в тимчасовій окупації.

Власники знищеного житла отримуватимуть грошові кошти для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку або житлові сертифікати на придбання житла.

Для отримання компенсації на фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку заявник має відкрити поточний рахунок зі спеціальним режимом використання для зарахування компенсації в одному з банків України, з яким Мінцифри уклало відповідний договір електронної інформаційної взаємодії. Компенсації виплачуватимуться заявникам через АТ «Ощадбанк». Після ухваленого рішення про виплату компенсації АТ «Ощадбанк» не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня отримання грошових коштів перераховує їх на спеціальні рахунки отримувачів компенсації, відкриті в банках.

Тим не менш, якщо нараховані кошти компенсації не були повністю витрачені, то через 3 роки з дня їх зарахування вони повертаються банками на рахунок АТ «Ощадбанк», а АТ «Ощадбанк», у свою чергу, повертає їх державі.

Знімати готівку зі спеціального рахунка, на який було зараховано компенсацію за знищені об’єкти нерухомого майна, неможливо. Відповідно, власники знищеного житла можуть використати грошові кошти для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку.

Якщо заявник обрав компенсацію у вигляді житлового сертифіката на фінансування нового житла, то у такому випадку виконавцем цієї програми надання компенсацій буде АТ «Укрпошта».

При цьому, отримувач житлового сертифіката має самостійно:

  • здійснити пошук бажаного житла;
  • узгодити вартість житла з власником чи замовником будівництва;
  • замовити оцінку нерухомого майна незалежним субʼєктом оціночної діяльності;
  • оплатити нотаріальні дії, адміністративний збір за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень;
  • визначитися з умовами придбання житла, зокрема щодо часткового або повного фінансування придбання житла з використанням житлового сертифіката.

Після вибору житла, яке отримувач компенсації має намір придбати з використанням житлового сертифіката, отримувач компенсації подає до АТ «Укрпошта» звернення про фінансування придбання житла у розмірі, визначеному в житловому сертифікаті, за вибором:

  • через нотаріуса,
  • через центр надання адміністративних послуг,
  • через органи соціального захисту населення,
  • засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

Після того, як надання компенсації з використанням житлового сертифіката було підтверджене, отримувач має 30 календарних днів, протягом яких має укласти Договір про придбання житла з використанням житлового сертифіката. На цей час грошові кошти в розмірі компенсації, що визначені у відповідному житловому сертифікаті, резервуються. Якщо ж протягом цього терміну отримувач компенсації не виконав ніяких дій, то вважається, що звернення про фінансування придбання житла відкликано.

Договір про придбання житла з використанням житлового сертифіката підлягає нотаріальному посвідченню.

Після укладення договору АТ «Укрпошта» здійснює перерахування грошових коштів на рахунок продавця житла, зазначеного у договорі про придбання житла.

Важливо, що подати заяву на отримання компенсації за знищені обʼєкти нерухомості можна за допомогою мобільного додатка Дія вже за місяць – тобто починаючи з 15 липня. Кабмін же рекомендує комісіям почати розглядати такі заяви вже з 15 серпня 2023 року.

Детальніше про комісії, що розглядатимуть заяви на надання компенсацій за знищені об’єкти нерухомого майна ми писали у попередній публікації. А про Закон України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» можна прочитати тут.