Новини
10.04.2023

Спростити процедури приєднання до електричних та газових мереж в Україні – нова рекомендація МРГ з дерегуляції

Процедури приєднання до електричних та газових мереж в Україні мають сильний вплив на легкість ведення бізнесу та інвестиційний клімат в країні. В останньому звіті Світового банку Doing Business за 2020 рік процедури приєднання до електромереж були саме тими факторами, що суттєво знизили рейтинг України. Зокрема, тривалість цього процесу в нашій державі наразі в три рази довша, ніж в країнах ОЕСР.

Проблемним у цій процедурі є відведення органами місцевого самоврядування земельних ділянок для потреб приєднання до інженерних мереж. За підсумками обговорення на засіданні МРГ вирішено провести додаткове опрацювання питань, пов’язаних із процедурами приєднання на рівні експертів та підготувати пропозиції щодо комплексного вирішення проблеми. Прогнозовані та нетривалі терміни приєднання позитивно впливатимуть на інвестиційний клімат України, сприятимуть створенню нових робочих місць, збільшенню виробництва товарів та послуг і додатковим надходженням в держбюджет.

Нагадаємо, що фахівці BRDO вже декілька років працюють над спрощення процедури приєднання до інженерних мереж в Україні. Аналітику та пропозиції щодо врегулювання цього питання можна знайти в Зеленій книзі «Регулювання приєднання до інженерних мереж».

В цілому, у ході роботи МРГ було проаналізовано майже 40 інструментів державного регулювання в сфері компетенції Міністерства енергетики України та НКРЕКП – рекомендується скасуваи свідоцтво про державну реєстрацію угоди про розподіл продукції – шляхом створення реєстру угод про розподіл продукції та позбуття від рудименту паперового свідоцтва.

Решту інструментів рекомендується оптимізувати й осучаснити, наприклад, висновок за результатами проведення державної експертизи інвестиційних проектів в сфері ПЕК, який має отримуватися у процесі міжвідомчої взаємодії органів влади без залучення бізнесу.

Раніше МРГ проаналізувала та рекомендувала скасувати чи оптимізувати інструменті зі сфери компетенції 8 ЦОВВ. Зокрема, міністерств економіки, охорони здоров’я, захисту довкілля та природних ресурсів, освіти і науки, культури та держінформполітики, інфраструктури тощо. Загалом за підсумками попередніх засідань МРГ рекомендувала скасувати близько 30% інструментів, оптимізувати – 70%.

МРГ з дерегуляції очолюють Перший Віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко та Віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. У засіданнях також беруть участь представники провідних аналітичних центрів, зокрема Офісу ефективного регулювання BRDO.